Corp, limite și responsabilități

Îndrumar de sprijin pentru persoanele care lucrează cu tinere și tineri din centre de plasament și case de tip familial

Copiii, pe măsură ce cresc, trec prin diferite stadii de dezvoltare atât fizică, cât și psihică, iar curiozitatea lor legată de schimbările și trăirile corporale este tot mai mare. Studiile arată că a vorbi deschis despre corp, relații, limite, intimitate sau sarcină îi învață respectul față de propriul corp și le dă forța să vorbească atunci când cineva se comportă neadecvat față de ei. A iniția dialogul pe aceste teme poate fi provocator, mai ales când copiii și adolescenții adresează întrebări personalului din sistemul de protecție socială sau voluntarilor care desfășoară activități educaționale în centre de plasament sau în case de tip familial. Din cauza abuzurilor și traumelor suferite înainte de a ajunge în grija statului, copiii instituționalizați au dificultăți în a pune limite sănătoase în relațiile cu cei din jur. Nevoia de iubire și apreciere se manifestă mai intens decât cea de siguranță, astfel că aceștia ajung, fără să conștientizeze, în alte situații de abuz.

Prezentul îndrumar vine să răspundă nevoilor personalului din sistemul de protecție socială și tuturor celor care desfășoară activități educaționale în centrele de plasament și casele de tip familial.

Proiectul Corp, limite, responsabilități - îndrumar de sprijin pentru persoanele care lucrează cu tinerii din centrele de plasament a fost finanțat prin Maratonul Internațional Sibiu 2023, cel mai mare eveniment de alergare filantropic din țară, organizat de Fundația Comunitară Sibiu din 2017. 182 de alergători, copii și adulți, și 226 susținători au strâns fonduri pentru această inițiativă a Asociației De Poveste, în colaborare cu Asociația pentru Libertate și Egalitate de Gen - A.L.E.G.

Descarcă îndrumar

Suplimentar, tot împreună cu A.L.E.G. (https://aleg-romania.eu/), am creat un calendar care poate fi folosit anual ca resursă, dar și ca instrument de lucru pentru voluntarii și persoanele care lucrează cu tinerii din centrele de plasament.

Credem că este un material util de dezvoltare personală pentru fiecare dintre noi, la nivel individual, dar și pentru instituțiile în care activăm (în școală, asociații, organizații, companii). Căci atunci când suntem bine cu noi putem avea relații echilibrate, bazate pe egalitate și respect și nu pe violență.

Știm că fiecare an care începe reprezintă un nou ciclu al vieții, o nouă lansă de a învăța să ne cunoaștem mai bine și în care putem alege să creștem depășind provocările care vin spre noi. Fiecare lună are un focus tematic, oferindu-ți instrumentele necesare pentru a explora diverse aspecte ale vieții tale.

Acest calendar este o invitație să:

  • Te bucuri de calitățile personale pe care le poți descoperi zi de zi și care te pot face să fii mai încrezător/încrezătoare în viață
  • Contribui cu încredere la întregul lumii doar prin felul tău de a fi: fiecare dintre noi este unic(ă) și acesta este un dar
  • Înțelegi, numești și exprimi emoțiile și sentimentele tale pentru a ajunge să îți îndeplinești și cele mai mărețe visuri.

Ce poți găsi în calendar:

  • Activități zilnice de conștientizare: Fiecare zi vine cu sugestii practice, exerciții și gânduri pentru a te ghida în explorarea ta interioară.
  • Secțiuni pentru auto-reflecție: Notează gândurile, sentimentele și descoperirile tale zilnice, creând astfel un jurnal personal valoros.
  • Auto-cunoaștere: Fiecare lună este dedicată unui aspect diferit al vieții tale, încurajându-te să te axezi pe dezvoltarea personală continuă.

Descarcă aici calendarul


Corp, limite și responsabilități

Reprezinți o companie?

Faptele bune se fac în echipă, iar noi avem nevoie de prieteni de nădejde alături de care să rescriem viitorul copiilor din centrele de plasament.

Devino partener