Ateliere Art Terapie

Grupe de cate 6-8 copii
Activități
Activități indoor și outdoor

Art-terapia este o formă de terapie expresivă care folosește activități creative precum desen, pictură sau sculptură pentru a îmbunătăți bunăstarea fizică, mentală și emoțională. Art-terapia este adesea folosită pentru a reduce stresul sau anxietatea, a explora sentimentele complexe, a gestiona efectele secundare și a îmbunătăți calitatea vieții.

Terapeuții sunt instruiți să preia simboluri și metafore non-verbale care sunt adesea exprimate prin artă și procesul creativ, concepte care sunt de obicei greu de exprimat cu ajutorul cuvintelor. Prin acest proces, individul începe să vadă cu adevărat efectele terapiei artei și descoperirile care pot fi făcute.

Pentru copii poate fi greu să-și comunice gândurile și emoțiile, iar art-terapia le poate oferi o modalitate de a se exprima. Copiii sunt în mod natural creativi, iar pictura unei imagini poate fi mai ușoară decât a vorbi despre subiecte complexe sau înfricoșătoare.

Copiii din centrele de plasament beneficiază de două tipuri de art-terapie.

Art-terapia Phronetik®

În cadrul ședințelor de art-terapie Phronetik® lucrăm cu sentimente care ne readuc către propria esență: teamă, supărare, bucurie, furie, indiferență, durere. Învățăm așadar limbajul imaginilor, de la cel interior la cel material, limbaj ce are o multitudine de posibilități de exprimare: sculptură, modelaj, desen, grafică, viața în natură, sunet.

Art-terapia Phronetik® de grup prezintă o utilitate specială pentru copiii cu întârzieri în dezvoltare și tulburări emoționale. Arta facilitează însușirea ideilor noi și învățarea.

Prin intermediul acestui tip de terapie beneficiarii să reușesc să își exprime și să comunice propriile trăiri, să facă alegeri, să conștientizeze, să înțeleagă și să rezolve probleme/situații; să își conștientizeze propria persoană și propriile calități; să găsească noi perspective în abordarea provocărilor vieții – gândire creativă.

Art-terapia Farbenlicht

Art- terapia Farbenlicht este o forma de terapie holistică, care abordează pe parcursul procesul creativ dimensiunea fizică, emoțională, mentală și spirituală a persoanei.

Este înrădăcinată în ideea că fiecare om este creativ, că spiritul uman este în esență energie creatoare, în continuă transformare și expansiune.

Acest tip de terapie încurajează şi susţine prin tehnici și metode vizuale specifice (desen, pictură, modelaj, colaj, mișcare) deblocarea și folosirea potenţialului creativ, recunoaşterea resurselor și a provocărilor interioare. În dialogul cu aceste provocări, art-terapeutul încurajează o relaționare contemplativă, bazată pe conștientizare, acceptare și compasiune.

Metodele folosite în cadrul art-terapiei Farbenlicht sunt multiple* și diferă în funcție de nevoile observate la nivel individual și de grup, de către art-terapeut.

*O caracteristică de bază a art-terapiei este interdisciplinaritatea. În general, în baza unor principii psihanalitice sau psihodinamice, art terapeuții au competența de a folosi diverse cadre teoretice. Metodele art-terapeutice folosite se pot sprijini pe abordări de lucru precum cea antroposofica (R.Steiner), analitica (Jungiana), umanistă, comportamentală, sistemică, integrativă. (Australian National Art Therapy Association - ANATA, 2005).

Susținem echilibrul emoțional al tinerilor instituționalizați prin intermediul diverselor proiecte art-terapeutice:

• În perioada octombrie 2017 - decembrie 2019, 10 tineri proveniți din Centrul de Plasament Orlat au participat lunar la un workshop de art-terapie Phronetik®. Atelierele au avut scop terapeutic, dar și de integrare în comunitate a copiilor prin participarea la întâlniri și a tinerilor din familiile sibiene. În urma atelierelor organizate am observat o evoluție în ceea ce privește comunicarea trăirilor, conștientizarea calităților și a propriilor sentimente. Workshopurile sunt susținute de Laura Cândea-Burnete, art-terapeut Phronetik®.
  • Din luna ianuarie a anului 2020 am început alături de Laura și ateliere art-terapeutice private pentru două grupuri a câte 8 copii. Proiectul este susținut de compania Colt Technologies, prin intermediul Colt Charity Bike Ride 2019.
  • Tot din luna ianuarie 2020, participă la ateliere art-terapeutice 18 copii din cadrul Centrului de Plasament pentru Copilul cu Dizabiltăți Turnu Roșu. Atelierele sunt facilitate de Kristina Rațiu-Demuth, art-terapeut Farbenlicht. În perioada ianuarie 2020 - iunie 2021, proiectul a fost realizat cu sprijinul Fundației pentru Comunitate prin intermediul programului MOL pentru sănătatea copiilor 2019. În prezent strângem fonduri pentru continuarea proiectului.

Ateliere Art Terapie

Reprezinți o companie?

Faptele bune se fac în echipă, iar noi avem nevoie de prieteni de nădejde alături de care să rescriem viitorul copiilor din centrele de plasament.

Devino partener